Conaționalii noștri au făcut numeroase descoperiri geniale, dar sunt puțin cunoscute în Moldova. Pentru a remedia această situație, lansăm o serie de publicații despre inventatori și descoperitori remarcabili cu rădăcini din Moldova.
Misiunea Simpals este de a descoperi noi lumi, inspirând prin exemplu. Este important pentru noi să schimbăm lumea în bine, dar este și mai important să ajutăm oamenii să o facă împreună. Noi credem că suntem pionieri. Ne place să credem că lumea este încă plină de mistere, de aceea în fiecare zi pornim într-o călătorie. Suntem conduși de o curiozitate simplă și sinceră, aproape copilărească: „Ce-ar fi dacă…?”. Aceasta deschide ușile către noi lumi pline de posibilități și, totodată, inspiră mii de alți oameni să pornească în propriile expediții. Pentru că nu există nimic imposibil!
Compania noastră a inventat deja și a prezentat lumii o serie de dispozitive inovatoare care au permis oamenilor să cucerească adâncurile, să extindă limitele posibilităților și să audă sub apă – și acesta este doar începutul! Ne considerăm moștenitorii unor mari inventatori și vrem ca toți moldovenii să îi cunoască și să fie mândri de ei. Una dintre valorile Simpals este dezvoltarea, iar noi lansăm acest proiect educațional pentru a arăta că nu există limite în calea creșterii, ci doar restricții și temeri interioare. Fie ca poveștile inventatorilor cu rădăcini moldovenești să vă dea putere și să vă ajute să faceți ceva cu adevărat important.
Pare de necrezut, dar Neil Armstrong a fost pregătit pentru aterizarea pe Lună de către Robert Frimtzis, născut în Bălți. Iar dacă omenirea var trebui vreodată să descifreze mesaje extraterestre, posibil că va recurge la munca părintelui criptologiei americane, William Friedman, originar din Chișinău.
Atunci când deblochezi volanul, amintește-ți că blocarea volanului a fost inventată de Abram Neiman, originar din Orhei. Iar primul quadcopter cu control a fost inventat de Gheorghe Botezatu, un designer aeronautic care vine dintr-o familie nobilă basarabeană.
Alexandru Laurent din Chișinău a inventat spuma pentru stingerea incendiilor, a creat un stingător de incendii cu spumă și astfel a contribuit la salvarea multor vieți. Nu mai puțini oameni au fost salvați de invenția lui Nikolai Zelinski, originar din Tiraspol – prima mască de gaze eficientă din lume. Au existat mai multe invenții, iar noi vă vom povesti pe rând despre toate.
Moldova este patria oamenilor talentați și harnici, iar realizările multor compatrioți ai noștri sunt de importanță mondială. Urmăriți publicațiile din cadrul proiectului „100 de inventatori din Moldova” și veți vedea că avem pe cine să admirăm.
Proiectul educațional „100 de inventatori din Moldova” este creat de compania de inovații Simpals și de autorul seriei de cărți „Cartea de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova”, Denis Roșca. În fiecare joi vom scoate la lumină realizările conaționalilor noștri care au devenit inventatori și pionieri remarcabili.