Întoarce veteranilor speranța 2009 — FORUM.MD
Toate știrile
9 mai 2009

Considerăm că nu e nevoie de multe cuvinte ca să vă explicăm ce înseamnă acesta. Este dedicat veteranilor!…
Mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi și deja de patru ani la rând ne ajută activ la realizarea acțiunii de binefacere „Întoarce veteranilor speranța”.

Sperăm că schimbările din acest an vor fi doar bune, mai ales că, e al cincilea an, adică aniversarea acțiunii pe care o facem dedicată veteranilor. Datorită vouă acțiunea „Întoarce veteranilor speranța!” reușește să aducă lumină și căldură în inimile și viețile veteranilor. Îi așteptăm pe toți cei care vor să ni se alăture și să facă eva cu adevărat bun pentru veterani.

Detaliile acțiunii

Scopul acțiunii: să felicităm veteranii, care nu pot să se alăture celorlalți veterani de Ziua Victoriei la Memorialul Eternitatea.

Sarcina: să adunăm bani pentru a-i ajuta pe veteranii care nu se pot deplasa.

Planul acțiunii: strângerea banilor, procurarea produselor alimentare și oferirea festivă a acestora.

Сolectarea fondurilor: se axează pe principiul „cine, cât poate” în perioada 29 аprilie – 7 mai, de la ora 10:00 până la 19:00, în oficiul companiei SIMPALS, la adresa Pușkin 5, ap. 4 (primul etaj). http://simpals.md/contact.htm — harta. Оficiul s-a mutat. Să întrebați de Liza. Datele de contact – 24-49-49 (оficiul).

Cumpărarea produselor: cei care doresc să participe activ la această acțiune „Întoarce veteranilor speranța!” sunt așteptați pe 8 mai, la ora 12:00, pe aceiași adresă. Produsele alimentare vor fi procurate din suma de bani care va fi strânsă. Urmează să decidem ce va conține coletul.

Oferirea cadourilor: cei care doresc personal să felicite veteranii care nu se pot deplasa pot veni la 9 mai, la ora 10:00, la adresa Pușkin 5. Apoi, ne divizăm în echipe și mergem să oferim cadourile. În fiecare echipă va fi: comandantul, proprietarul mijlocului de transport și echipa lui (standard).

P.S. După finalizarea acțiunii așteptăm toți participanții la aceiași adresă, de la 16:00 până la 18:00, pentru analizarea desfășurării acestei acțiuni și „cireașa de pe tort” a informației pe care au aflat-o și avem: fotografii și povești de viață. După care vom sărbători Ziua Victoriei.

P.P.S. Noi suntem cât se poate de deschiși la toate propunerile și ideile cu care veniți. Succes! (Doamne, ajută!)
mikola:
Încărcăm coletele cu alimente
O mașină e încărcată
Încărcăm încă o mașină
Între timp s-au alăturat și alți membri ai echipelor
Participă taxiurile
Am primit lista veteranilor, ne-am echipat cu harta detaliată
„cuplați centurile de siguranță”

1. Veteranul are 84 de ani, șoția lui – 83
El se deplasează greu, dar s-a ridicat ca să ne întâlnească.
Am intrat în cameră, i-am felicitat pe ambii bătrâni și le-am oferit cadourile.
În ochii veteranului au apărut lacrimi când a auzit urările noastre de bine și când i-am mulțumit pentru tot ce a făcut ca generația de astăzi să fie în siguranță și să trăiască în pace.
E îngrozitor când ne dăm seama cât de dureros și insuportabil este pentru ei să-și amintească prin ce teroare și chinuri au trecut în perioada celui de-al doilea Război Mondial.

2. Următoarea pereche de veterani. Atunci când am urcat până la apartamentul veteranului, am rămas plăcut surprinși când soția lui Ivan Vasilievici ne-a spus: „El nu e acum acasă. El se plimbă”.
Vai ce fericire. Ne bucurăm că veteranul poate să se deplaseze și să se plimbe prin cartier.

Pe Ivan Vasilievici (centru) l-am găsit în curtea blocului cu ajutorul soției lui. Veteranul nu era singur, ci împreună cu un alt veteran (stânga). Am fost bucuroși să vorbim cu ambii veterani ai celui de-al doilea Război Mondial.

P.S. numele primului veteran este Ratușneak Leonid Maximovici, iar al doilea este Ivan Vasilievici Gorșenin.

3. Gherașenko Dmitri Ivanovici, 95 de ani, dacă nu greșim — nu am reușit să-l vedem deoarece dormea când am ajuns la el. Fiica bărbatului ne-a deschis ușa. De aceea am felicitat-o pe ea, i-am oferit coletul și am rugat-o să-i aducă mulțumiri tatălui ei din partea noastră.

4. Casapciuk Mihail Pavlovici era foarte fericit că „tinerii au venit să-l felicite”

5. Cicurova Nina Nicolaevna are probleme de sănătate, iar migrena i-a stricat planurile de a ieși în oraș ca să se întâlnească cu camarazii săi.
Femeia a fost nespus de fericită că am venit să o felicităm.
Soțul ei, care de asemenea a luptat la război, a decedat demult. Ea trăiește împreună cu feciorul ei, care, la rândul său, e în vârstă și e parțial invalid.

Aceasta este fotografia ei din anul trecut, numărul ordinurilor spune totul și reflectă prin ce a fost nevoită să treacă în timpul războiului.

МIST:

1. Acestea sunt medaliile Anetei Filipovna Sitacevoi. A refuzat să fie fotografiată. Ea ne-a povestit despre război, despre acea perioadă cu lacrimi în ochi, ca mulți alți veterani pe care i-am felicitat. Erau 10 copii la părinți. Atunci când părinții au murit la război – ea, fiind cea mai mare, a fost nevoită să-și dea frații și surorile la orfelinat, iar singură a plecat pe front… A participat la eliberarea Ucrainei.

2. Voinov Peotr Alexandrovic
Al doilea front ucrainean de stepă, Instalator de mine.

3. Тоvarkova Maria Afanasievna a fost trăgător aerian. Am fost bucuroși să vedem că această zi de sărbătoare alături de ea erau fiul și nora ei grijulie.

4. Lazarev Feodor Fedoseevici.
Cu părere de rău, dar acest veteran nu mai e capabil să înțeleagă ce i se spune, sau să povestească despre viața lui. El se deplasează cu mare dificultate prin apartament, cu ajutorul unui aparat special. Veteranul este orb, surd…
Fiica lui ne-a povestit că atunci când a fost chemat pe front soția lui era în a opta lună de sarcină.
Cei doi au reușit să se regăsească datorită prietenilor comuni.

5. Duca Alexandr Semeonovici a luptat în Stalingrad în trupele de tanc.

6. Vinogradova Tatiana Vasilievna

7. Dziubenko Ivan Ivanovici
Аrtilerie. În timpul războiului a fost rănit și dus la spital, unde a făcut cunoștință cu viitoarea lui soție. Veteranul ne-a povestit cât de fericit e că a trăit împreună cu o singură femeie timp de 66 de ani.

8. Dziubenko Oliga Stepanovna este soția lui.
Femeia are un caracter foarte puterniс. Ea glumește că nu e bine, că soțul a fost unicul.
Cei doi sunt susținuți de doi copii, patru nepoți și șase strănepoți. Deși aproape toți nu trăiesc în Chișinău, totuși, ei încearcă să-i viziteze cât de des posibil.

9. Zaşcaruk Vasile Stepanovici
Primul front ucrainean, în trupele cu tancurile grele.
Bărbatul împreună cu soția sa sunt niște oameni foarte simpatici.
Atunci când le citește pe fețe și în ochi sincera fericire, înțelegi cât de important este pentru ei să vină cineva să-i viziteze și să nu-i uite.

10. Isaikin Nicolai Ivanovici
Frontul îndepărtat din regiunea de est. Infanterie, artilerie, militar.
A luptat în acest război de la începere până la marea victorie. A participat la ocuparea Berlinului.

11. Pogorelov Nicolai Efimovici.
Subofițer, primul front din Belarus, artilerist, infanterie.
El repeta mereu că nu se temea niciodată de ceva, de aceea nu a fost rănit, în timp ce soldații care se temeau fugeau din ascunzătoare strigând — mama, tata, iar grmanii îi ucideau pe loc.
El nu ține minte, însă soția susține că el a fost totuși rănit.
Medaliile lui.

12. Dibrov Victor Danilovici

În apartamentul lui Ziua Victoriei nu se deosebește prin ceva de celelalte zile din an. Probabil, la ei nu se obișnuiește și de aceea nimeni nu sărbătorește. Nimeni nu a venit să-l felicite, dar nici el nu părea să aștepte să o facă cineva. Veteranul a fost surprins să ne vadă. A vrut să ne dea niște bani ca mulțumire că am venit… oamenii nu sunt obișnuiți cu acte de binefacere altruiste de la care nu aștepți profit.

Other news
info@simpals.md