Cel care poate poza cu compotul? Sau este o prescurtare a cuvântului compozitor? Sau poate este totuși omul care lucrează la calculator pe malul iazului? Nu 🙂
Composer-ul (sau compositing artist) este un specialist în composite 🙂
Deci…
Composer-ul este animator 3D, adică cel care se ocupă cu grafice în format 3D, și este responsabil pentru imaginea finală. Mai cu seamă, sunt cei care se ocupă cu crearea modelelor 3D, dându-le acestora „oase”, și fac modelele să se miște. Alții lucrează la efectele speciale, fundalul din spate, iar cineva lipește toate-toate-toate straturile la care au lucrat ceilalți și transmite imaginea finală pentru care, noi cu toții, mergem la cinema. Așa dar, cel care lipește acest filmuleț este composer-ul.
Compositing breakedown from Denis Kiriliuc on Vimeo
Composer-ul este și acel om pe care se bazează ceilalți animatori 3D. Aceasta se întâmplă pentru că compositing-ul este ultima etapă a producției 3D, și iată de ce, toate greșelile (făcute la etapele precedente) trebuie să fie corectate anume de composeri. Însă, anume composerii aud adesea în spatele lor „Uauu, ce fine este!”
Până
după
De asemenea, acești specialiști sunt adesea necesari la canalele TV și la producerea spoturilor publicitare (pe lângă industria cinematografică). Și iată de ce: mulți oameni sunt convinși că composerii sunt cei care lucrează doar cu culoarea sau lipesc imaginea finală. De fapt, composerul poate, de unul singur, să schimbe ordinea cadrelor.
Ei bine, deja vi s-a făcut poftă să deveniți composeri super-mega-cool? Atunci, vă așteptăm la Școala Monștrilor, la cursurile de compositing! Faceți cunoștință.
Denis Chiriliuc este specialistul sub supravegherea și instructajul căruia veți petrece două luni interesante.
„Eu mi-am făcut studiile la Facultatea de Finanțe, însă nu de compozitor. Dar nu am lucrat niciodată la această specialitate. Odată am fost inspirat de cartea „After effects” pe care mi-a dat-o un prieten care se ocupa de design-ul interior. Dar entuziasmul nu a ținut prea mult. De dată ce am terminat să citesc cartea, am pus-o pe un raft și am uitat de ea. În anul trei de facultate mi-am remintit de composing, atunci când mi-am dat seama că finanțele și asigurările nu sunt potrivite pentru mine. Am abandonat universitatea pentru ceva timp, dar mai târziu, desigur, mi-am terminat studiile. Atunci când am văzut pe internet că era o poziție liberă pentru „composing artist”, fără să ezit am trimis CV-ul. Dar am făcut aceasta nu pentru că visam să devin composer, ci pentru că eu știam programa pe care au menționat-o în anunț. Era tocmai a cea programă pe care am învățat-o cu ajutorul cărții. Am fost invitat pentru un interviu. A fost compania Simpals (muulțumesc mult lor!). Ei s-au uitat la toate (!!!) lucrările mele și au fost de acord să mă învețe. Așa că, pe zi ce trecea reușeam să fac tot mai multe lucruri. Deși la început mă gândeam că nu voi putea face absolut nimic. Asta cum ar fi că încerci să înveți cum să faci flotări sau să alergi. Ai făcut 20 de flotări și te gândești cât de bravo ești, dar băiatul de alături a reușit să facă deja 100. Asta te face să te gândești că nu vei reuși să faci asta niciodată. Dar nu ai dreptate. La acest moment eu lucrez la un proiect 3D și finalizez un desen animat – următoarea serie despre aventurile lui moartea-ratată pe nume Dji.
Serghei Chirilov și Denis Chiriliuc (principalii composeri ai studioului de animație Simpals) sunt la înmânarea premiilor pentru cele mai bune desene animate la festivalul Deciminute (Italia)
Ce este composite?
Acesta este procesul de alipire a diferitor straturi video, punându-le una peste alta sau aranjând cadrul pe imaginea 3D care deja este pregătită. Din acest proces poate face parte corectarea culorilor, adăugarea unor efecte la video, aici e un departament motion graphics, animația textului și alte elemente. Compositing-ul se divizează în mai multe compartimente:
– Clean-up – curățarea imaginii. Aceasta este folosită în cazul în care trebuie să ștergem din cadru un obiect: reflectările în oglindă, frânghii de care sunt suspendați personajele principale care zboară, sau orice alte obiecte pe care regizorul a decis să le elimine din cadru.
– Rotoscopie – lucrul cu măștile, este o parte a clean-up-ului. Cu ajutorul procedeului rotoscopie putem să tăiem un element și să-l punem în alt loc: motociclistul se plimbă prin pădure, dar noi avem nevoie ca el să se plimbe prin deșert. În general, acesta e un lucru foarte dificil și migălos.
– Keying – separarea personajului sau a obiectului de la ecranul verde.
Dar, despre toate aceste detalii veți afla detaliat în cadrul orelor de la Școala Monștrilor.